От голяма важност е кой ще управлява общинското ВиК Стенето

    Водният режим на 80-хилядния Перник, режимът в Ловеч, Плевен и на други места (може временно да са отменили, но намалелият дебит на водата от групата „Черни Осъм” е голям проблем) поставиха в цялата му острота проблема с водоснабдяването и при нас.

    Нямаме режим, само в Белиш още от лятото хората страдат от безводие, но това не трябва да ни отпуска. Тези дни общината обяви конкурс за управител на ВиК. Преди години фирмата е била с добро управление, имала е голяма печалба, правила е инвестиции. Сега обаче картинката не е розова. Финансовият резултат е лош. Освен това не се изпълнява програмата за водоснабдяване на малките населени места. Не знам дали ще прозвучи пресилено, но трудно се изпълнява капиталовата програма на общината  – не на всякъде преди някъде да асфалтират, не се подменя ВиК системата. Оттам чистите загуби при разкопаване на новоположен асфалт и т.н. И хората се питат защо се действа така, няма ли елементарна координация.

    Смятам, че трябва нов управител, без да се отричат заслугите на инж. Гечев в предходни години. Трябва визионер, експерт, а не фигура, зависима от политически влияния и интереси, да работи в екип, а не индивидуалист. Защото проблемът с водата засяга всички, тя е жизненоважна – това е азбучна истина.  Няма да е леко. Трудно ще е да се очаква подкрепа от държавния бюджет, ще се налага инвестиции да се правят само със собствени средства (както впрочем е и редно – от продажбата на вода и пречистване).

    Ако безводието продължи – дъждовете удавиха Западна Европа, а тук се радваме на всеки закъснял дъждовен облак, пак остро ще се говори за язовир Черни Осъм.

    © 2024 Камен Спасовски - официален сайт